Hur mycket kan du spara?  Begär offert!    Ladda ner PDF! 


Norrland är vår 
hemmamarknad, men 
vi exporterar också till Svealand, Götaland och 
andra europeiska 
länder.

 

 

 "Vi har tillverkat värmepumpar sedan vi var barn. Faktum är att det var vår pappa Sten Thorén som startade 1965. Han realiserade idéer som många värmepumpstillverkare har kopierat. Vi har valt att fortsätta utveckla tekniken och skapa individuella lösningar som ger det mest effektiva utförandet för varje behov. även om det inte alltid blir billigast i inköp, så blir det oftast billigast i längden."


Thomas och Martin Thorén

 

 

 


Så började det

Historien börjar 1965 med att elektrikern Sten Thorén inom sin elfirma startar utveckling av värmepumpar. Sten var en pionjär i värmepumpsbranschen och 1967 säljer han sin första värmepump.

I början handlade det om värmepumpar som tar energin ur luft och värmer vatten och/eller luft, men 1969 började företaget Thorén också tillverka värmepumpar som tar energin ur vätska. Vanligast på den tiden var ytjordvärme, som fick en kraftigt ökad efterfrågan i samband med oljekrisen 1973.

Redan från början insåg Sten att man skulle ta energi ur frånluften och samtidigt värma tilluften. Detta i kombination med en vätska/vattenvärmepump blev till modellen  Kombination, som under lång tid var unik på marknaden. Idag får man minst lika bra effekt med ett modernt ventilationsaggregat tillsammans med en Thor. Det som däremot fortfarande gör Thorén värmepumpar unika är varmluftsutblåset som är ett populärt tillval på alla modeller.

Företaget utvecklades positivt och behövde utvidga. Därför köpte Thorén 1977 en industribyggnad i Veda norr om Härnösand. Den fastigheten blev den första fabriken i egna lokaler.

Intresset för värmepumpar ökade kraftigt under slutet av 1970-talet och fler tillverkare dök upp på marknaden. För att bland annat hjälpa konsumenten att välja en seriös tillverkare som också tar sitt ansvar om det blir problem, var Sten Thorén och hans söner med och bildade Svenska Värmepumpsföreningen, SVEP 1979.

Under utvecklingen av värmepumparna konstaterade Sten att den största totala energibesparingen får man med en vätska/vattenvärmepump som tar energin ur jorden, sjön eller berget. Då får man också energibesparing på vintern när det behövs som bäst. Därför sålde han 1980 huvuddelen av luft/vattenprogrammet till en annan tillverkare.

Sönerna Thomas och Martin började tidigt och parallellt med sina utbildningar att ta del i företagets verksamhet. 1981 tar äldsta brodern Thomas ledningen för produktionsbolaget, medan Sten fortfarande leder försäljningen. Martin tar 1994 över ledningen för försäljningsbolaget.

Försäljning och produktion fortsatte att öka och 1995 var det dags att återigen flytta in i nya egna lokaler. År 2000 köpte Thorén kollegan Markus Energi. De tillverkade en värmepump som Thorén inte tidigare hade i sortimentet.

År 2001 slår man ihop produktion och försäljning och Thomas går in som VD. Två år senare, 2003 hade Thorén tillverkat femton tusen värmepumpar.

Norrland är vår hemmamarknad men vi exporterar även till Svealand Götaland och andra europeiska länder

Redan 1978 började Thorén sälja värmepumpar utanför Sverige. De första länderna som man exporterade till var Danmark och Holland. Därefter följde Österrike. År 1988 skedde den första exporten till Polen och 1989 öppnade Thorén ett försäljningskontor i Warszawa.

Detta ledde till att Thorén 1991 levererade den hittills största enskilda värmeanläggningen på cirka 800 kW värmeeffekt till ett sjukhusområde i Kruk utanför Warszawa.

Thorén har dessutom exporterat värmepumpar till Spanien, Finland, Norge, Tyskland, Ungern, Storbritannien och Irland och fortsätter att öka exporten till många av dessa länder. Försäljningen utomlands sker uteslutande över återförsäljare sedan kontoret i Warszawa stängdes 1994.